Kaffe til folket kræver afkalkning af kaffemaskine

afkalkning af kaffemaskine

Kaffe til folket kræver afkalkning af kaffemaskine, ellers bliver det slet ikke til noget. Vil du lave god kaffe begynder det med en god afkalkning af kaffemaskine. På samme måde som slagteren sliber sine knive må en barista lave grundig afkalkning af maskinen. Alt godt håndværk starter med godt værktøj. Værktøj skal vedligeholdes og efterses. En skarp kniv er ikke skarp ret længe, hvis den er i brug hele tiden. En god kaffemaskine kræver afkalkning af kaffemaskine, hvis den er i brug hele dagen.

God kaffe til folket kræver mere end afkalkning af kaffemaskine

Der er flere faktorer end afkalkning, hvis der skal laves god kaffe. Bønnen, ristningen, graden af pulverisering, vandets temperatur og endelig afkalkning af kaffemaskine.

  • Bønnen. Bønnen kan der diskuteres længe om. Ikke så meget dens beskaffenhed, men mere dens oprindelse. Enhver barista har sin foretrukne bønne. For nemhedens skyld bruger der her bare en hvilken som helst, god bønne. En god bønne som har sin rette alder. Ikke for ung og ikke for gammel. Jo, du læste rigtigt, en bønne holder ikke evigt.
  • Ristningen er også lidt noget en hver barista har en mening om. For lys og smagen bliver vag. For mørk og smagen bliver bitter.
  • At kværne bønner behøver ikke være en videnskab. Der findes rigtige gode kværne på markedet. Kaffen må helst ikke blive helt til pulver, men må heller ikke have synlige klumper.
  • Temperatur og gennemløbs tid er igen en diskussion. Naturligvis skal vandet ikke være koldt. Heller ikke lunkent. Diskussion handler om få grader. Om vandet stadig skal være i kog, eller om det gerne må stå nogle sekunder før det hældes over kaffen. Uanset hvad du vælger er det eneste rigtigt vigtige at vandet er meget varmt og ikke i nærheden af at kunne kaldes lunken.
  • Tiden til afkalkning af kaffemaskine er det mest afgørende. Afkalkning af kaffemaskine kan ikke fremskyndes. En god afkalkning af kaffemaskine tager nu en gang den tid det tager.

Fem trin som du skal have styr på hvis du vil lave god kaffe til folket. Om du er barista eller ej er ikke så vigtigt, hvis du har ansvaret for den gode kaffe bør du sætte dig ind i de fem trin.

Kaffedrikkere kan være krævende

Nogen drikker kaffe uden at have en mening om kaffe. Lidt lige som folk der drikker vin fra en stor karton og egentlig er ligeglade med smagen, bare den har den ønskede virkning.

Andre kaffedrikkere kan være umådeligt krævende. De smager rent faktisk på kaffen og lader sig næppe nøjes med daggammel kaffe fra en maskine som ikke er blevet afkalket i lang tid. Disse kaffedrikkere kræver den gode bønne, den rette ristning, den rette temperatur og gennemløbs tid og at maskinen altid er ren. De kan smage det hvis du har sprunget over afkalkning af kaffemaskine. Vin, kaffe, tobak og søde sager er luksus, så der er i forvejen taget et valg om at det skal være den bedste variant.