Derfor skal du huske at gå til dit årlige tandeftersyn

tandeftersyn

Vi ved det godt alle sammen: Det er vigtigt at gå til tandlægen. Mange af os er bare rigtig dårlige til at gøre det. Vi kan finde på den ene undskyldning efter den anden og lige pludselig er der gået fire år, siden vi sidst fik et tandeftersyn. Det er utrolig vigtigt, at vi bliver bedre til at få til tandlægen. Faktisk er det bedst, hvis du får et tandeftersyn en til to gange om året, så du kan holde dine tænder sunde og pæne. 

Forebyggelse er lettere og billigere end behandling 

Det er betydeligt lettere at forebygge caries og andre tandproblemer, end det er at behandle dem. Derudover er det også meget billigere for dig, fordi du kan slippe med en billig tandlægeregning i stedet for flere tusinde kroner, som en behandling nogle gange kan koste. 

Sådan forebygger du tandproblemer: 

  • Årligt eller halvårligt tandeftersyn er en rigtig god idé. Det er desuden også bedst, at du benytter den samme tandlæge hver gang. På den måde kan din tandlæge skabe sig et overblik over din munds og dine tænders helbred og de kan vejlede dig bedst muligt. I forbindelse med et tandeftersyn kan du få lavet en tandrensning, hvilket også virker forebyggende. 
  • Huske at børste dine tænder hver morgen og aften. Undgå at spise når du har børstet tænder om aftenen, så der ikke ligger madrester i din mund og mellem dine tænker imens du sover. 
  • Brug tandtråd og helst hver dag. Mange glemmer at bruge tandtråd, men det er utrolig vigtigt at man husker det, hvis man ønsker sunde tænder og tandkød. 
  • Skru ned for indtaget af sukker, rygning og sodavand, da det i store mængder kan være skadende for dine tænder. 
  • Gå til tandlægen, så snart der opstår et problem. Hellere kommer der én gang for meget end én gang for lidt. 

Bliv fri for bekymringer 

Mange oplever at gå rundt og være bange for, at der er noget galt med deres tænder, fordi det er lang tid siden de sidst har været ved tandlægen. Det kan påvirke dagligdagen og ens evne til at være tilstede, hvis man er alt for bekymret for sine tænder. Man kan komme til at bruge uhensigtsmæssigt meget energi på at spekulere på sine tænder, så det er enormt ærgerligt, hvis du er blandt én af dem. 

At tage til tandeftersyn er dog nogle gange lettere sagt end gjort. Der kan være mange årsager til, at man kommer til at udsætte det: 

  • Hvis du døjer med at tage sig sammen til at komme afsted, kan det hjælpe, hvis du skrifter tandlæge til en klinik tæt på din bopæl. På den måde skal du ikke transportere dig langt.  
  • Hvis det er tandlægeskræk der holder dig tilbage, så tilbyder mange klinikker hjælp til lige netop tandlægeskræk. Kontakt derfor din tandlæge og find ud af, om de kan være behjælpelig med dette. 
  • Er det økonomien der er problemet, skal du måske overveje en forsikring der dækker tandlægeregninger.